Objectbeschrijving

SoortBestaand toeristisch bedrijf met grote privéwoning
Vraagprijs:€ 1.250.000
Aanvaarding:In overleg
Bouwjaar:Grotendeels 2008/2009
Bouwtype:Diverse
Totale perceeloppervlakte:7,74 Hectare (waarvan 2,84 ha bedrijfsdeel)
Bestaande gebouwen:7
Vakantiehuizen:4
Plaatsen natuurcamping:Momenteel 20 toerplaatsen + 2 ingerichte verhuurtenten
Overig:Ecologisch zwembad, sanitairgebouw, receptie en speeltuin               
Vergunde capaciteit:Max 115 gasten
Bebouwde oppervlakte:737 m²(= bestaande bouw)
Overzichtsfoto Quinta do Retiro

In deze luchtfoto zijn de al bestaande woningen en faciliteiten weergegeven met de nummers 1 t/m 8 en zijn de eventueel nieuw te bouwen woningen met de nummers 9 t/m 20 ingetekend in blauw om een idee te geven van de locatie van de huizen op het terrein. In deze objectbeschrijving wordt deze nummering verder aangehouden.

1. Privé woonhuis Casa Crutos

Op een perceel van 4,9 hectare staat het privé-woonhuis Casa Crutos dat in 2008 is gebouwd in landelijke stijl met een bebouwde oppervlakte van 224m². Het woonhuis heeft een grote woonkamer (48 m²) met authentiek granieten binnenmuren, een zeer royale woonkeuken (39m²), bijkeuken, twee terrassen en twee slaapkamers met eigen badkamers waarvan één met ligbad.

Inpandig is er een gastenappartement met eigen woonkamer, slaapkamer, badkamer en veranda. Eventueel kan dit gastenappartement ook commercieel benut worden als B&B accommodatie. Het gehele huis is voorzien van vloerverwarming en de woonkamer heeft ook een houtkachel. Verder is er een grote veranda met buitenkeuken, BBQ, pizza-oven met ruimte om met groepen tot 25 – 30 personen te eten.

Casa Crutos is groot genoeg om eventueel te splitsen in twee royale woningen voor permanente dubbele bewoning óf het creëren van een 5e vakantiehuis. Door een deel van de huidige veranda’s bij de woning te betrekken en de indeling iets te veranderen ontstaan er met een relatief beperkte investering twee comfortabele woningen.

2. Vakantiehuis Casa Oliveirinha

Casa Oliveirinha (bouwjaar 2008) is een royaal en uitermate comfortabel vakantiehuis voor 5-7 personen dat ook volledig is aangepast voor een verblijf met minder validen en rolstoelgebruikers. Geschakelde bouw met Casa Covas. Fraai uitzicht over de eigen vallei. Naast vakantieverhuur is het huis eveneens zeer geschikt voor langere (winter-) verhuur of permanente bewoning. Verwarming d.m.v. een goede houtkachel. Airconditioning. Energielabel B-. Indelings- en uitvoeringsdetails zijn hier te vinden. Volledige inventaris inbegrepen.

3. Vakantiehuis Casa Covas

Casa Covas (bouwjaar 2008) is een knus en comfortabel vakantiehuis (max. 5 personen met een geweldige veranda en absolute privacy. Populair bij gezinnen in de zomermaanden en echtparen in de winter. Daarmee ons meest geboekte vakantiehuis (bezettingsgraad 83% in 2022). Geschakelde bouw met Casa Oliveirinha. Fraai uitzicht over de eigen vallei. Verwarming d.m.v. een goede houtkachel. Energielabel B-. Indelings- en uitvoeringsdetails zijn hier te vinden. Volledige inventaris inbegrepen.

4. Vakantiehuis Casa Retiro

Casa Retiro is een geheel vrijstaand huis gebouwd op een helling en heeft daardoor drie niveau’s. Het huis is door de vorige eigenaren in 2002 gebouwd op de fundamenten van een oud boerenhuis. Het beschikt daardoor – naast de licentie voor toeristische verhuur – eveneens over een separate woonvergunning waardoor dit huis ook zonder meer kan worden gebruikt voor permanente bewoning. Als vakantiewoning is Casa Retiro is geschikt voor 2 personen (1 slaapkamer) of maximaal 4 personen als ook gebruik gemaakt wordt van de slaapsofa in de woonkamer. Fraai uitzicht over de eigen vallei vanaf veranda met maximale privacy. Verwarming d.m.v. een goede houtkachel. Energielabel B-. Twee Solarventi warmeluchtpanelen. Indelings- en uitvoeringsdetails zijn hier te vinden. Volledige inventaris inbegrepen.

Er is in een voorlopige bestemmingsvergunning (Informação Prévia) toestemming verleend Casa Retiro desgewenst te gaan uitbreiden met circa 30 vierkante meter. Hierdoor mag de woning dusdanig worden verbouwd dat een volledig woonprogramma (kamer, open keuken, badkamer en 1 slaapkamer) gelijkvloers kan worden gerealiseerd met daaronder een separate ruimte voor een logeerkamer met douche/toilet, atelier of hobbyruimte. Het architectuurplan voor deze uitbreiding is op dit moment in behandeling door de Gemeente Tábua. Het is aan de koper hier al dan niet gebruik van te gaan maken.

5. Vakantiehuis Casa Mimosa

Vakantiehuis Casa Mimosa is een authentiek, sfeervol en vrijstaand vakantiehuis dat binnen en buiten deels in hout is opgetrokken. Door de ligging midden in de natuur en de grote houten veranda is dit vakantiehuis erg gewild bij de echte natuurliefhebbers. Het vakantiehuis heeft als extra een luxe 4-6 persoons privé-sauna. Het huis is zijn oorspronkelijke kleinere versie door de vorige eigenaren in 2004 volledig in hout gebouwd en door de de huidige eigenaren in 2014 in steen uitgebouwd en voorzien van een nieuw dak. Binnen de toeristische vergunning als Parque de Campismo heeft Casa Mimosa een licentie als “Café/Bar”, maar die wordt door de huidige eigenaren niet benut. Voor een koper ligt hier desgewenst een kans hier wél gebruik van te gaan maken en op die manier beduidend extra inkomsten uit Horeca te gaan genereren. Ook is het met een beperkte investering mogelijk deze bestaande licentie verder uit te breiden naar een restaurantvergunning. Verwarming d.m.v. een goede houtkachel. Energielabel B-. Finse sauna van Sentjens Sauna geplaatst in 2016. Indelings- en uitvoeringsdetails zijn hier te vinden. Volledige inventaris inbegrepen.

6. Receptie

De poort en de receptie (28 m²/steen + hout) zijn in 2014 gebouwd als verplichte faciliteiten voor een gelicenseerd Parque de Campismo. Hier melden de gasten zich bij aankomst via een intercom. Verder is de receptie in gebruik als bibliotheek/spelotheek, als centraal punt voor toeristische informatie en als afhaalpunt voor de broodjesservice. In een halfopen, betegeld deel van dit gebouwtje bevindt zich een stortplaats voor cassettes/toiletemmers met aansluiting op een separate septic tank.

7. Sanitairgebouw/camping

De huidige rustieke natuurcamping op Quinta do Retiro is in een aantal fases vanaf 2014 tot stand gekomen. Hierbij is zo veel als mogelijk uitgegaan van de natuurlijke glooiing van het terrein om het karakter te behouden. Op dit moment zijn er 20 ruime en vlakke kampeerplaatsen die goed toegankelijk zijn voor campers en caravans, ook als die wat groter zijn. Voor tentkampeerders en gasten met een kleine kampeerbus zijn er een paar bijzonder mooie besloten plaatsen. Op twee van deze plaatsen staan in de zomermaanden de twee volledig ingerichte verhuurtenten Chapado. Op alle plaatsen is aansluiting voor elektriciteit (16 of 10 amp.) en zijn er in directe nabijheid waterpunten en brandbeschermingsmiddelen. Uniek voor deze camping is de kwaliteit van het sanitairgebouw.met drie royale en luxe uitgevoerde familiebadkamers, toiletten, afwasplaatsen en een wasmachine/koelkast voor algemeen gebruik. De camping heeft een licentie als “Parque de Campismo”geregistreerd bij Turismo de Portugal onder nummer 6426.

Camping Quinta do Retiro is door de ANWB als enige kleine camping in Portugal beoordeeld met vier en een halve ster. De bezetting én waardering door een internationaal publiek zijn zonder meer hoog en daarmee ligt er een solide basis voor toekomstige verdere uitbouw. De vergunning daarvoor is al geregeld want de Gemeente Tábua heeft in 2023 toestemming verleend de huidige capaciteit te mogen gaan verhogen naar 40 plaatsen met maximaal 115 gasten. Voor de nieuwe eigenaren ligt er daarmee een uitgelezen kans om de omzet uit kamperen zeer aanzienlijk te gaan verhogen.

8. Ecologisch zwembad

De huidige eigenaren hebben gekozen voor de aanleg van een ecologische zwemvijver met een zwembaduitstraling. Het is gebouwd in 2009 en functioneert sindsdien probleemloos. Het zwembad van zo’n 60 vierkante meter en een diepte van 1,5 meter is gevuld met het pure water uit de eigen bron. Nagenoeg ale gasten ervaren deze manier van zwemmen in “levend water” als bijzonder prettig, want er zijn geen rode ogen of andere irritaties door chloor, zout of andere irriterende (chemische) toevoegingen. Rond het natuurzwembad is een beschut zonneterras aangelegd en is er een self-service barretje.

9 tm 16 Eventueel nieuw te bouwen woningen/1,5 woonlaag

Quinta do Retiro kan in zijn huidige kleinschalige vorm worden voortgezet, maar voor een koper ligt er ook een unieke mogelijkheid te kiezen voor een geheel ander bedrijfs-/verdienmodel. In de koop is namelijk een voorlopige bestemmingsvergunning (Informação Prévia) inbegrepen om tot maximaal 12 extra woningen te mogen gaan bijbouwen. Deze extra woningen kunnen worden ingezet voor toeristische verhuur maar eventueel ook voor verkoop als tweede (vakantie-) woning. In diezelfde voorlopige vergunning is namelijk ook toestemming verleend voor een horizontale eigendomssplitsing die verkoop van de bestaande en nieuwe woningen in eigendom mogelijk maakt. In dit geval is – anders dan in Nederland – ook permanente bewoning toegestaan. Deze opzet biedt ook een goede juridische basis voor het vestigen van een wooncollectief of bewoning met meerdere families. Het architectuurplan voor deze uitbreiding is op dit moment in behandeling door de Gemeente Tábua. Het is aan de koper hier al dan niet gebruik van te gaan maken. Hieronder de ingediende bouwschetsen van het uitbreidingsproject met 8 woningen/1,5 bouwlaag en 4 woningen met 1 bouwlaag.

16 t/m 20 Eventueel nieuw te bouwen woningen/1 woonlaag

Laatste update van deze pagina: 26 mei 2023