Buitenhof Portugal

Er is een mooi project aan het groeien. In de winter van 2023/2024 gaan we beginnen met het ombouwen van het huidige vakantiepark Quinta do Retiro tot een “Buitenhof Portugal”. Een wooncollectief van 50-plussers die zelfstandig maar in verbondenheid met anderen oud willen worden onder de Portugese zon. In Buitenhof Portugal zijn zowel mensen, die nu al in Portugal wonen als mensen die naar Portugal willen emigreren, welkom.

De haan van Barcelos, het nationale symbool van Portugal, staat voor “onvoorstelbaar geluk, trots en vrijheid”.

Het project is gebaseerd op het gedachtegoed van de Stichting Knarrenhof® die veel sympathie voor dit project heeft:

  • Zelfstandig wonen in een besloten, veilige, sociale omgeving met veel privacy en tegelijkertijd alle voordelen van “samen wonen” en “samen regelen”.
  • Het heft in eigen handen hebben en houden; géén afhankelijkheid van wie dan ook en dat het allerliefst tot aan de laatste snik.
  • Ouderwets nabuurschap: oog voor elkaar, maar geen zorgverplichtingen.
  • Gebruik maken van elkaars talenten, kennis en kunde.
  • Samen leuke dingen organiseren voor wie dat wil, maar geen verplichte deelname of sociale druk.

Buitenhof Portugal is het eerste buitenlandse lid van de LVGO, de Landelijke Vereniging Gemeenschappelijk wonen voor Ouderen. Onder ‘ouderen’ verstaan zij alle personen van 50 jaar en ouder.

plattegrond-buitenhof-quinta-do-retiro
Luchtfoto van het terrein met de 12 nog te bouwen woningen er in getekend

Spreekt dit jou aan?

Voor dit bijzondere woonproject zoeken we 17 leuke, inspirerende, bijzondere, eigenzinnige, sociale stellen of singles die positief in het leven staan en met elkaar de schouders eronder willen zetten om dit project te gaan realiseren. Hierbij neemt een lokale initiatiefgroep het voortouw.

Het project

Het project wordt opgepakt door een groep mensen, die al jaren lang in Portugal wonen, de taal spreken en die het gehele traject voor je organiseren en begeleiden. Vanaf de opdracht aan de aannemer worden de toekomstige bewoners feitelijk de gezamenlijk opdrachtgever voor het bouwproject. De voordelen zijn dat het een stuk goedkoper is (schaalvoordeel, geen projectontwikkelaar nodig) en dat – binnen een aantal heldere randvoorwaarden – de woningen via een keuzepalet tot op zekere hoogte naar eigen voorkeur en behoefte kunnen worden uitgevoerd. Het is ook de opstap naar een bestuursvorm waarbij de volledige eigendom én zeggenschap van en over het geheel 100% in handen van de bewoners komt te liggen.

In februari 2020 ontstond het idee. De voorlopige vergunning is inmiddels rond. Dat was geen eenvoudige klus, omdat het terrein deels beschermd natuurgebied is. Nu ligt de nadruk op het vinden van voldoende belangstellenden, die er willen gaan wonen. Als we genoeg deelnemers hebben, kan de bouw van Buitenhof Portugal hoogstwaarschijnlijk al in de winter van 2023/2024 beginnen.

Twee van de al bestaande woningen, Casa Oliverinha en Casa Covas

Er komen in totaal 17 koopwoningen, 5 reeds bestaande en 12 woningen die nieuw gebouwd mogen worden. De nieuw te bouwen huizen hebben elk een grondoppervlak van 75 m2. Het worden twee-onder-een-kap woningen in drie varianten: alleen begane grond, begane grond met een etage onder een schuine kap en begane grond met een volledige etage. Alle woningen worden levensloopbestendig. De bewoners kunnen er blijven wonen, ook als hun levensomstandigheden veranderen, bijvoorbeeld door ouderdom, ziekte of een handicap. zolang de partner, de thuiszorg of ingehuurde verpleegkundige de verzorging thuis nog kan bolwerken.

De indicatieve vanafprijzen van de huizen zijn inmiddels bekend. Deze liggen tussen de € 180.000,- voor de kleinste bestaande woning oplopend tot € 280.000,- voor de meest uitgebreide versie van een 2-verdiepingenwoning.en mede afhankelijk van de gekozen opties. De huizen zijn uitdrukkelijk bestemd voor zelfbewoning, dus beslist niet als investeringsobject, vakantiehuis, Airbnb, onderverhuur of iets dergelijks.

De omgeving

Buitenhof Portugal komt op een terrein van acht hectare in een besloten, kleine vallei met een fraai terrassenlandschap en een prachtig aangelegd ecologisch zwembad. De sfeer is er landelijk, afwisselend en groen met veel fruitbomen, olijven en druiven. Een riviertje met enkele rotspartijen en watervalletjes doorsnijdt het terrein. Een paradijsje voor vogelaars, wandelaars en natuurliefhebbers. 

Op het terrein is een Hofhuis: een gemeenschappelijke ruimte met een bar. Er blijven ook enkele kampeerplaatsen bestaan om uitsluitend familie en vrienden van bewoners te ontvangen. Ook de speeltuin blijft bestaan: een fijne plek voor kleinkinderen die komen logeren.

natuurzwembad-in-portugal
Het ecologisch zwembad

Besef wel dat het hier geen Nederland is. Ben je een doorgewinterde stadsbewoner? Bereid je dan voor op een wat ruiger leven. Niet alleen keurige tuintjes maar 8 hectare natuur om je heen. Heb je geen zin om te koken dan is er geen vegetarisch afhaalrestaurant om de hoek waar je een maaltijd kunt bestellen, om maar iets te noemen. Ook de slager en supermarkt vind je niet op loopafstand, maar de bakker brengt wel dagelijks verse broodjes aan huis. 

Je komt niet in een appartement op drie hoog te wonen, maar midden in de natuur, met ook hier in de winter regen en koude nachten. Nee, de zon schijnt hier gelukkig niet altijd. Het klimaat is wel een stuk zachter dan in Nederland waardoor je veel meer buiten kunt zijn.

Welkom, bem-vindo!

Spreekt dit jou aan? Schrijf je dan in als belangstellende voor het wonen in Buitenhof Portugal. Bij een inschrijving vragen we een kleine bijdrage van € 20,- ter dekking van een deel van de kosten van de initiatiefgroep. Stuur een mail om je naam en belangstelling aan te geven naar buitenhof.portugal@outlook.com

Na inschrijving ontvang je een mail met informatie om ook de pagina’s met gedetailleerde informatie over het project en prijzen te kunnen gaan bekijken en de plattegronden te kunnen downloaden. Ook deze ledenpagina’s updaten we regelmatig als er nieuwe informatie is.

Na inschrijving sturen we je regelmatig een e-mail nieuwsbrief die je op de hoogte houdt van de vorderingen en de vervolgstappen. Ook sturen wij je een enquête om op die manier de specifieke woonwensen scherper in beeld te krijgen.

Laatste update van deze pagina: 1 februari 2023